קזבגי הוא אחד המקומות הכי פופולרים והכי מומלצים לטיול בגאורגיה. המקום מושך אליו מטיילים רבים בגלל הקסם שלו, ובשל מגוון האטרקציות שיש באזור: טיולי טבע, מעיינות, מפלים והדובדבן שבקצפת – טיפוס לפסגת הר קזבק.
לעולם לא אשכח את הפעם הראשונה שהגעתי לקזבגי דרך טיול בשבוע הראשון שהגעתי לגאורגיה. הלסת שלי הייתה על הרצפה במשך כל הנסיעה.
הכביש הצבאי הגיאורגי, הכביש המרהיב ביותר של ג'ורג'יה . כנסיית השילוש גרגטי, מקום דתי האייקוני ביותר במדינה. הקווקז הגדול, רכס ההרים המרשים ביותר באירופה. והפסגה המושלגת של הפסגה השלישית בגובהה של ג'ורג'יה. אלו הדברים שהופכים את קזבגי ליעד מיוחד במינו.
אני לא עושה טרקים או טיפוס הרים אבל הטיול הקל עד לגרגטי הוא בקלות אחת מחמש החוויות המובילות שלי בגאורגיה וסיבה טובה לבקר בקזבגי. מעבר לטרקים בטבע, זהו מקום נעים ושקט לנוח בו, לשתות קפה לקחת אוויר צח ולהמשיך במסע.
קזבגי הוא האזור ההררי הקרוב ביותר לטביליסי. ניתן להגיע אליו בנסיעה של כ-4 שעות. אם אתם מתכננים טיול קצר לגיאורגיה שמתחיל בטבליסי, טיול מחוץ לעיר לקזבגי הוא בגדר חובה!
ביקרתי בקזבגי מספר פעמים מאז הביקור הראשון שלי. המקום נראה שונה מאוד ומיוחד בכל עונה.
במאמר המקיף הזה אנחנו נעבור על הדברים הטובים ביותר לעשות בקזבגי והסביבה.
קזבגי ממוקמת בחלק הצפוני של גאורגיה , במרחק קצר מהגבול עם רוסיה וכמעט ישירות מצפון לעיר הבירה טביליסי .
המרחק מטביליסי הוא 155 ק״מ או כ-3 או 4 שעות נסיעה (תלוי בתנועה ומזג אוויר). טביליסי וקזבגי מקושרות בכביש אחד, כאשר הכביש הצבאי הגיאורגי המפורסם מחבר את החלק הנופי והיפה ביותר.
הכנתי מפה מסודרת דרך גוגל מפות שמרכזת בתוכה את כל המקומות החשובים בקזבי והסביבה. בהמשך המאמר אנחנו נעבור על המקומות האלו ביותר פרטים. לבינתיים הינכם מוזמנים לשמור את המפה הזו לשימוש עתידי בעת ביקורכם. כדי לשמור מפה בחשבון שלכם יש ללחוץ על אייקון של כוכבית קטן ממש ליד כותרת המפה.
רגע אז המקום נקרה קזבגי או סטפנסמינדה? זה בהחלט מבלבל מאוד! השם הרשמי של העירייה הוא סטפנסמינדה וכך גם זה מסומן במפות. לאומת זאת רוב התיירים וגם מקומיים מתייחסים לעיר בשם קזבגי .
השם המקורי: סטפנסמינדה – פירושו 'סטפאן הקדוש' ומגיע מהנזיר האורתודוקסי שבנה כפר במקום זה בימי הביניים. כאשר גאורגיה הייתה חלק מאימפריה הרוסית, היישוב קיבל את הכינוי החדש שלו על שם המייסד.
אך בשנת 1925 לאחר מהפכה הקומוניסטית וסיפוח של גאורגיה לברית-המועצות, הרוסים שינו רשמית את השם לקזבגי.
בשנת 2006 השם הוחזר לסטפנסמינדה אבל אנשים עדיין ממשיכים להתייחס לאזור כאל קזבגי. לשם הנוחות אני משתמש באותו השם שהרוב משתמשים.
גם פסגת ההר המתנשאת מעל העיירה נקראת בשני שמות: הר קזבק או הר קזבגי. בגיאורגית ההר נקרא Mkinvartsveri , שפירושו 'פסגת הקרחון'.
חד משמעית כן! זהו אחד היעדים הפסטורליים ביותר של גאורגיה . אעז לומר שזה אחד המקומות היפים ביותר באזור כולו. בתור ישראלי שמעולם לא ראה הר אמיתי (הר חרמון לא נחשב) עד שהגעתי לגארוגיה. הנוף הזה השאיר עלי רושם עצום.
קזבגי הינו יעד פופולרי ביותר הן בקרב תיירים זרים והן בקרב תושבי טביליס שמחפשים רענון לסופ״ש מחוץ לעיר.
הנה כמה סיבות למה כדאי לכם לבקר בקזבגי:
1. האזור מאוד נגיש, במיוחד בהשוואה לאזורים המרוחקים יותר שדורשים יום שלם רק כדי להגיע לשם. ניתן להגיע בקלות להגיע לקזבגי מטביליסי תוך כמה שעות, מה שהופך את קזבגי למקום מושלם לטיול קצר של יום במידה ואתם צפופים ברמת הלו״ז.
2. המקום זמין בכל עונות השנה. הכביש הצבאי הגיאורגי הוא אחד כבישים העיקריים של האזור המחבר את גאורגיה עם רוסיה. ארמניה, טורקיה, אזרבייג׳ן משתמש בכביש הזה בתור מקור מרכזי לייבוא וייצוא של סחורה בעזרת שרשרת משאיות ענקית. זאת הסיבה לכך שהכביש מתוחזק היטב.
קיים קטע מסוים של כביש בין גודאורי לקזבגי שחשוף למפולות שלגים בחורף, אז לפעמים יש סגירת כביש באזור זה אך לעתים נדירות זה נמשך יותר מיממה. לפני שאתם יוצאים לטיול בתקופת החורף כדאי לבדוק את מצב הכביש עם חברות תיירות.
3. קזבגי היא ביתה של כנסיית השילוש הגרגטי העתיקה. לא משנה סגנון הטיול או תחומי העניין שלך, זהו מקום שחובה לראות.
אם אתם מחפשים מסלולי הליכה בטבע, נופי הרים מרהיבים בקרבת טביליסי, אז אין אופציה יותר טובה מקזבגי. אם אתם מחפשים מקום להתבודד בטבע ומסלולי טרקים ארוכים יותר, אז אזורים כמו ראצ'ה או סוואנטי עשויים להיות יותר מתאימים.
קזבגי היא עירייה קטנה המונה בסך פחות מ-4,000 איש. כמו באזורים כפריים רבים בגאורגיה, עוני ואבטלה הם אתגרים שרבים מתמודדים איתם .
רק הליכה קצרה ברחבי קזבגי מספיקה כדי להבין שמדובר בקהילה צנועה שבה אנשים רבים מסתמכים על חקלאות כדי להסתדר. לאיחוד האירופי ולסוכנות הפיתוח הצ'כית יש כיום פרויקט בקזבגי כדי להקל על העוני ולעזור למשפחות להקים עסקים קטנים משלהן. ניתן להבחין בסמלי ארגונים לא ממשלתיים בכמה חנויות ומסעדות שקיבלו את המענק.
אני לא אומר את זה כדי לבאס לכם את הטיול אלה רק כדי להזכיר שמעבר למסעדות המפוארות והלודג'ים האופנתיים, קזבגי היא קהילה אמיתית עם בעיות אמיתיות. התיירות ללא ספק מסייעת למשפחות רבות, אך היא לא חפה מחסרונותיה.
תמכו בבקשה בעסקים קטנים. התנהגו בנימוס ובכבוד עם אנשים, במיוחד בעת צילום תמונות. הימנעו מלזרוק אשפה בטבע והימנע מלהשאיר פלסטיק חד פעמי.
מבחינתי ניתן לבקר בקזבגי בכל עונות השנה, מלבד מקרים בודדים בחורף כאשר הכבישים סגורים ואי אפשר להגיע לעיירה. זה מדהים לראות עד כמה הנוף והתחושה של המקום משתנים במהלך השנה.
באופן כללי, אני חושב שהזמן הטוב ביותר לבקר בקזבגי הוא בסוף האביב ( באזור מאי – יוני) או בסוף הקיץ (סוף אוגוסט – ספטמבר) .
הנה סקירה רחבה מאוד למה שמפצה לכם בכל אחת מהעונות:
האזור של קזבגי נמצא בגובה של 1,740 מטר, ולכן האביב מגיע מעט מאוחר יותר מאשר בטביליסי. שלג ממשיך לעיתים קרובות לרדת באפריל ואפילו עד מאי, בעוד שהטמפרטורות הממוצעות ביום נעות סביב 10-15 מעלות. יש ימים עם יותר שמש, יש ימים עם רוחות סוערות. לכן כדאי לבוא מוכנים לכל תרחיש.
כמו ברוב המקומות, מזג האוויר חם מביא איתו אווירה טובה לקזבגי ולעיר יש אווירה נעימה ואופטימית. מסעדות ובתי קפה קטנים בדרך כלל נסגרים במהלך תקופת החורף וממשיכים להיות סגורים עד הקיץ, אבל תמיד יש אלטרנטיבות. המסעדה בבית מלון היוקרתי Rooms פתוחה לאורך כל השנה.
הקיץ הוא שיא עונת התיירות. הטמפרטורות עדיין מתונות יחסית, עם שיא ממוצע במהלך היום של 22 מעלות צלזיוס. חודשים אלו הרבה פחות גשומים והימים ארוכים יותר, מה שהופך את הקיץ לזמן הטוב ביותר לביקור וטרקים בטבע. אבל הלילות קרירים אפילו באמצע יולי אז תמיד קחו איתכם מעיל.
בקיץ הנוף ירוק וחלק מהגבעות מכוסות בפרחי בר. הפסגות הגבוהות ביותר נותרו מושלגות כך שעדיין תקבלו את נופי ההרים האייקוניים האלה.
החיסרון של קזבגי בקיץ הוא שהוא נהיה צפוף, במיוחד בסופי שבוע. מחירי הלינה בחלק מהמלונות עולים עם הביקוש.
הקיץ (במיוחד יולי/אוגוסט) הוא שיא עונת התיירות בקזבגי. הטמפרטורות עדיין מתונות יחסית, עם שיא ממוצע במהלך היום של 22 מעלות צלזיוס. חודשים אלו הרבה פחות גשומים והימים ארוכים יותר, מה שהופך את הקיץ לזמן הטוב ביותר לטרקים. הלילות קרירים אפילו באמצע יולי אז תמיד ארזו ז'קט.
בקיץ הנוף ירוק וחלק מהגבעות מכוסות בפרחי בר. הפסגות הגבוהות ביותר נותרו מושלגות כך שעדיין תקבלו את נופי ההרים האייקוניים האלה.
החיסרון של קזבגי בקיץ הוא שהוא נהיה צפוף, במיוחד בסופי שבוע. מחירי הלינה בחלק מהמלונות עולים עם הביקוש המוגבר, ויכול להיות קשה לתפוס מקום בטנדר אל/מ קזבגי (אם כי הנהגים נותנים שירותים נוספים). אל תחשוב אפילו להופיע לארוחת צהריים בחדרים בסוף שבוע קיץ ללא הזמנה.
החורף הוא עונת שפל בקזבגי, כך שתגלו שהעיירה ריקה ושקטה הרבה יותר. חלק מהעסקים סגורים, אבל רוב בתי ההארחה והמסעדות נשארים פתוחים עבור התיירים.
הטמפרטורות ביום נעות סביב 0-5 מעלות מדצמבר עד מרץ. הלילות קרים במיוחד בינואר. ככל שאתם עולים יותר לגובה כך נהיה קר יותר.
שלג מאוד נפוץ במהלך החורף ולא מומלץ לטייל בו. נקודות הגישה לעמק טרוסו ולעמק סנו הן בדרך כלל אסורות עד החודש יוני. באופן כללי, החורף מתאים יותר להתנתק מהכל, לשתות קפה של הבוקר ולהתבונן בטבע דרך המרפסת של הקוטג׳.
חשוב להדגיש שמאמצע דצמבר ועד אפריל היא בדרך כלל עונת הסקי בעיירה גודאורי הקרובה הנמצאת על הכביש המחבר את קזבגי עם טביליסי. בתקופה זו הדרך עמוסה יותר. חגיגות חג המולד ושנה החדשה בקרב מקומיים ותיירים מרוסיה מתקיימים בגודאורי.
מדי חורף, הכביש בין גודאורי לקזבגי נסגר כמה פעמים בגלל שלג כבד וסיכון למפולות שלגים. בדרך כלל הסגירה נמשכת עד יום בלבד אבל בחורף 2020, קזבגי היה מנותק לכמה ימים. בחורף 2021 הכביש נסגר אינספור פעמים, כולל ערב חג המולד. אותו דבר קרה גם ב-2022.
אפשר לבקר בקזבגי במסגרת טיול מאורגן של יום אחד היוצא מטביליסי אבל ההמלצה שלי היא להישאר באזור לפחות ללילה אחד. אם יום אחד זה כל מה שיש לך, אז עדיף כבר יום אחד מכלום!
ישנן שתי דרכים לעשות זאת: או על ידי הצטרפות לסיור פרטי או קבוצתי, או על ידי הזמנת הסעה הלוך ושוב עם GoTrip.ge .
אני ממליץ לבלות לפחות שני לילות בקזבגי כדי שיהיה לכם יום אחד שלם לטייל עד לכנסיית השילוש גרגטי. שימו לב שקזבגי לרוב מעורפל ומעונן, אז אם אתם לא רוצים להמר על מזג האוויר, עדיף להוסיף עוד יום לטיול לכל מקרה.
קזבגי עצמה די קטנה אבל יש די הרבה מה לראות ולעשות באזור. אתם יכולים בקלות להישאר ליותר זמן – במיוחד אם אתם אוהבים טיולי טבע. ניתן לבקר בעמק סנו ובג'וטה, בעמק טרוסו ובנקיק דריאלי, כולם ניתנים לביקור מקזבגי, כך שתוכל להפוך את קזבגי לבסיס שהייה שלכם.
יש מגוון רחב של טיולים יומיים מטביליסי. אני ממליץ להשתמש באתרים כמו Get Your Guide או Viator כדי לשריין את הטיול – חברות באתרים אלו נבדקו, מערכות הזמנות אונליין נוחה ותשלום מאובטח.
הנה כמה מהטיולים האהובים עלי בקזבגי:
טיול קבוצתי של יום שלם בקזבגי: משך 12 שעות, כולל מספר עצירות על הכביש הראשי וקזבגי. לא כולל את רכב השטח ל-Gergeti Trinity או ארוחת צהריים. זוהי אפשרות טובה עבור מטיילים בתקציב נמוך. המפעיל, Gamarjoba Georgia, הוא אחת מחברות הטיולים המומלצות ביותר שלי בג'ורג'יה. הזמן כאן →
Mtskheta וקזבגי יום שלם עם ארוחת צהריים גורמה: משך 10 שעות, כולל העברות למלון, מדריך, עצירות בJvari ולאורך הכביש המהיר, ביקור ב-Gergeti Trinity ברכב שטח וארוחת צהריים במלון Rooms. זוהי אפשרות מצוינת אם אתה רוצה לשלב את Mtskheta וקזבגי ליום אחד. הזמן כאן →
טיול רגלי יום שלם לכפר Gveleti וג'וטה: משך 14 שעות, סיור קבוצתי קטן זה עם גמארג'ובה ג'ורג'יה עושה מספר עצירות על הכביש הצבאי וכולל עצירת צהריים בחדרים לפני טיולים מודרכים למפלי Gveleti ולעמק ג'וטה. מושלם אם אתה רוצה לחוות את נופי האזור. הזמן כאן →
טיול ל-Ananuri, Truso Valley ו-Stepantsminda עם רכיבה בשטח : סיור קבוצתי הרפתקני בתקציב נמוך עם Friendly.ge, החל מ-$48 לאדם. הזמינו ישירות והשתמשו בקוד wanderlush בקופה כדי לקבל 10% הנחה או הזמינו כאן דרך Viator →
אפשרות זו כוללת נסיעה עם רכב פרטי ונהג, לא מדריך, ולכן מתאימה יותר למטיילים עצמאיים. בדיוק כמו שאפשר להזמין הסעה לקזבגי מטביליסי עם GoTrip, אתה יכול גם לארגן מסלול הלוך ושוב.
אני אוהב את GoTrip ואני משתמש בו על בסיס חודשי בגאורגיה. מדובר בסוג של מונית למרחקים ארוכים. נהגים ומכוניות נבדקים בקפידה, המחירים הוגנים (וקבועים – כך שלעולם לא תצטרכו לנהל משא ומתן), ותוכלו לעצור מתי ואיפה שתרצו כל עוד תסיימו את הטיול תוך חלון של 24 שעות. מושבי בטיחות לילדים זמינים ובחורף הנהגים משתמשים בצמיגי חורף מיוחדים.
ניתן לנסוע ישירות לקזבגי , או להוסיף תחנות ביניים בדרך. למשל, מסלול שתככנתי עבור טביליסי – אנאנורי – פסאנאורי – גודאורי – דריאלי – קזבגי – טביליסי מתחיל מ-70 דולר בלבד לרכב .
בקר באתר GoTrip.ge והשתמש במתכנן הטיולים שלהם כדי ליצור מסלול משלך →
בגלל הפופולריות של האזור, מקומות לינה יקרים יותר בקזבגי מאשר בחלקים אחרים של גאורגיה (אך לא יותר יקרים מגודאורי). מצד שני מכיוון שיש כל כך הרבה תחרות, אפשר למצוא מחירים טובים מאוד אם יודעים איפה לחפש (אעבור על ההמלצות מאוחר יותר).
מחיר האוכל והאלכוהול גבוה מאוד בחלק מהמסעדות במרכז העיר.
המחירים עולים מעט בקיץ ובסופי שבוע/חגים, בעוד שתוכלו למצוא כמה דילים מעולים בעונת המעבר.
זה כולל לינה במלון בינוני, העברה בכיוון אחד מטביליסי עם GoTrip ומרשרוטקה חזרה, בתוספת 3 ארוחות ביום. אתה יכול בקלות לחסוך קצת כסף על ידי לינה בבית הארחה המספק ארוחת בוקר, לאכול במסעדות מקומיות, ולהשתמש בטנדרים מרשרוטקה כדי לנסוע לשני הכיוונים.
כן, יש כמה כספומטים בקזבגי וגם סניף בנק ליברטי ברחוב הראשי (ממש צפונית לתחנת המשטרה). אני בדרך כלל משתמש בכספומט של בנק ליברטי מול סופרמרקט Ska. יש מקום להלחיף מט״ח ליד מלון סטנציה מול תחנת האוטובוס – אבל אני ממליץ בחום למשוך לארי ישירות במקום להחליף מטבע.
שימו לב שחלק מבתי הארחה ומהמסעדות הקטנות יותר בקזבגי אינם מקבלים כרטיסי אשראי. ודאו שיש לכם מספיק מזומן על מנת לכסות את הלינה, כרטיסי נסיעה במרשרוטקה והוצאות האחרות.
כן, בכל בתי ההארחה והמלונות (ורוב המסעדות) בקזבגי יש WIFI חינם לאורחים. איכות הקליטה משתנה ממקום למקום.
אם אתם מועניינים להשתמש בגוגל מפות, לבדוק אימייל ופייסבוק, החיבור למלון יספיק. אם אתם עובדים מרחוק (נוודים דיגיטליים) ואתם זקוקים לאינטרנט יציב, עליכם להישאר במקום מרכזי ולרכוש חבילת אינטרנט סלולרי לכל מקרה חירום.
לחברת סלולר מאגטי (Magti) יש קליטה טובה בעיירה קזבגי ועד לכנסיית גרגטי. אני ממליץ על חבילת גלישה השבועית ללא הגבלה שעולה 7 לארי בלבד. גם אם אתם מבקרים בגאורגיה לתקופה קצרה, אני עדיין ממליץ לקנות סים מקומי – זה זול ופשוט.
אין משרד מאגטי בקזבגי , אז ודאו שאתם עושים סדר בטלפון לפני שאתם עוזבים את טביליסי. השתמשו באפליקציית מאגטי כדי להטעין את החבילה כשאתם מצאים בדרכים.
אם אתם מטייל רחוק יותר באזורי הרים או אל סנו או טרוסו, תצטרכו להוריד את המפות לשימוש אופליין ללא אינטרנט.
הנה כמה שירותים שעשויים להיות שימושיים:
(אפשר למצוא אותם גם במפה למטייל בקזבגי, הנמצאת בתחילת המאמר).
כמו שאר גאורגיה , קזבגי היא יעד בטוח מאוד לתיירים, בתנאי שתפעילו שכל ישר. יש כמה דברים ספציפיים שצריך להיות מודעים אליהם:
כלבים בקזבגי
לקזבגי יש המון כלבים. רוב הגורים בעיר הם אדישים או מלאי חיבה כלפי בני אדם . אם תצאו לטיולים עד לכניית גרגטי, במיוחד בשעות הבוקר המוקדמות, בוודאי תתקלו בכלב שביל ידידותי שילווה אותכם. רק שימו לב שכאשר כלבי רחוב מתחילים לשוטט לטריטוריה של כלבים אחרים, לעיתים קרובות נוצרות קטטות בין הכלבין.
כלבי רועי צון זה כבר סיפור אחר. אם אתם נתקלים בכלב גדול השומר על בעלי חיים או מגן על נכס בגבעות שמעל קזבגי, נהגו בזהירות רבה והזעיקו עזרה אם אתם מרגישים מאוימים.
תנועה ובטיחות בדרכים
הכביש הצבאי הגיאורגי עובר ממש דרך מרכז קזבגי. לעתים קרובות נוצרים פפקים של משאיות סחורה . היזהרו מאוד בעת חציית הכביש הראשי מכיוון שלעתים קרובות משאיות נוסעות במהירות גבוהה. אני ממש שונא את התנועה הכבדה בקזבגי ואת זיהום הרעש והאבק שזה מביא. אני לא יכול לדמיין איך זה לחיות כל כך קרוב לכביש כל כך רועש.
הרחובות האחוריים הרבה יותר שקטים, אבל עדיין צריך לנקוט באמתעי זהירות. כשנוסעים לקזבגי ובחזור, אני ממליץ בחום להימנע מלעבור כבישים לאחר השקיעה.
שמירה על בטיחות בעת טיול בקזבגי
ארזו את הציוד מראש, הביאו הרבה מים וחטיפים (למרות שבדרך כלל תוכלו למצוא מעיין מים טבעי שימלא את הבקבוק), ודאו שיש לכם מפה ללא אינטרנט ועדכנו מישהו כמו מארח בית ההארחה כדי שידע לאן אתם הולכים ומתי אתם צפויים לחזור.
כנסיית השילוש גרגטי הוא מקום דתי פעיל עם קוד לבוש צנוע. גם גברים וגם נשים צריכים ללבוש מכנסיים ארוכים או חצאית ולכסות את הכתפיים. נשים גם צריכות לכסות את שיערן. יש חצאיות סינר וצעיפים להשאלה בכניסה, אבל בשביל הקלות והיבט ההגייני, אני ממליצה להתלבש בלבוש מתאים ולהצטייד מראש בצעיף קל משלך אם את אישה.
לטיול בכנסיית השילוש גרגטי יספיקו ציוד הגנה מהשמש (כובע וקרם הגנה) וגם בקבוק מים רב פעמי.
אם אתם מתכננים לטייל דרך עמק טרוסו, חשוב להביא את הדרכון/תעודת הזהות שלך ולשאת אותו איתך בכל עת. משמר גבול גאורגי הנמצאים באזור זה ועשויים לבקש ממך תעודה מזהה.
אם אתם חושבים על סקי או סנובורד בגודאורי הסמוכה, תוכלו לשכור ציוד (סקי, מוטות, קסדות ומגפיים) מחנות כשתגיעו. אני ממליץ על AviatorSki – הם נושאים ציוד באיכות טובה והצוות ידידותי מאוד.
יש מספר דרכים להגיעה לקזבגי מטביליסי. חשוב לקחת בחשבון שהכביש הצבאי נחשב לאחד הכבישים המסוכנים ביותר בגאורגיה.
לכל אחד יש תיאבון אחר לסיכון. באופן אישי, עשיתי את הטיול הזה במונית שירות, במונית משותפת, ברכב פרטי ובאוטובוס טיולים – והגעתי למסקנה שהייתי מעדיף להימנע בכל הזדמנות אפשרית ממוניות שירות (מרשרוטקה) במיוחד בירידה. אם אתם מנסים להגיע לקזבגי ממקום אחר בגאורגיה, בדרך כלל יש צורך לעבור קודם דרך טביליסי.
אם אתם רוצים לחוות את כל התהילה של הכביש הצבאי הגיאורגי ולהרגיש בטוח ונוח, אז אני מאוד ממליץ לכם לשלם קצת תוספת ולהשיג נהג פרטי עבור לפחות לכיוון אחד של הטיול.
GoTrip הוא שירות גארוגי המאפשר להזמין רכב ונהג ליום שלם. המחיר קבוע מראש, וניתן לעצור מתי ואיפה שתרצו. לנהגים יש צמיגי חורף מתאימים ומושבי בטיחות לילדים זמינים ללא עלות נוספת.
מסלול דוגמה זה שעיצבתי עבור טביליסי – אנאנורי – פסאנאורי – גודאורי – דריאלי – קזבגי – טביליסי מתחיל מ- $70 בלבד למכונית .
אם יש לכם תקציב, יש טנדרים רגילים הנקראים מרשרוטקה (מונית שירות) שעושים כמה עצירות צילום קצרות בדרך. כל המוניות יוצאות מתחנת דידובה (Didube).
מילה של זהירות: טנדרים מרשרוטקה נוסעים מהר מאוד וזה יכול להיות ספור מפחיד. אחרי חוויה כזו התחבורה בישראל לא נראית כזאת נוראית כמו שחשבנו.
אני לא ממליץ לנסוע ברכב פרטי לקזבגי. הדרך מסוכנת, המשאיות, העקיפות המסוכנות, ותנאי מזג האוויר יכולים להשתנות ברגע. עדיף לנסוע עם נהג מנוסה שמבין בכבישים.
עם זאת, אם אתה נהג עם הרבה וותק בכבישים הרריים, ניתן לעשות זאת. הקפד לבדוק אם יש עדכונים על תנאי הכביש/מזג האוויר לפני שיוצאים לדרך, או על ידי יצירת קשר עם ארגון הכבישים הגאורגי דרך עמוד הפייסבוק או הקו החם שלהם.
הדרך לקזבגי ארוכה ומפותלת. אם אתה סובל ממחלת תנועה, שמור את התרופות שלך בהישג יד.
מכיוון שמדובר בכביש מרכזי עבור משאיות סחורה, ישנן הרבה משאיות צמודות לצד הכביש הממתינות לחצות את הגבול לרוסיה. לעתים קרובות הם חוסמים כמעט נתיב שלם, ומכריחים את התנועה לנתיב אחד (למרות היותו אחד הכבישים החשובים במדינה, לכביש הצבאי יש רק 2 נתיבים בלבד!).
נכון לעכשיו (2024) הכביש הזה עובר שדרוג גדול. מחסום הגבולות מתרחב, ומנהרה חדשה נבנית מקוולני עד קובי. לאחר סיום, זה אמור להקל על התנועה בכביש לקזבגי.
הכביש הצבאי הגיאורגי הוא יעד בפני עצמו. זה אולי כביש מסוכן אבל גם יפה להפליא – אולי אפילו יותר יפה מקזבגי עצמו! זו סיבה נוספת שאני ממליץ לשכור נהג ולצאת לטיול בקצב איטי .
יש מספר מקומות לעצירה לאורך הכביש, כולל מבצר אנאנורי הפופולרי, אנדרטת חברות רוסיה-גאורגיה וגודאורי. יש גם שפע של אטרקציות יוצאות דופן, כמו ראשי האבן הענקים ליד הכפר סנו.
כדי לחזור לטביליסי מקזבגי, אפשר להזמין מראש רכב GoTrip כדי לאסוף אותך מהמלון או לקחת מרשרוטקה. האחרונים יוצאים מתחנת האוטובוסים הקטנה ברחוב הראשי של קזבגי (ראו את המיקום המדויק כאן ).
לא ניתן לרכוש כרטיסים מראש. אם אתה מטייל במהלך הקיץ, אתה יכול לנסות לבקש מהבית הארחה שלך להתקשר מראש ולשמור לך מושב – אבל זה תמיד אפשרי. אני ממליץ לכוון לאחד המוניות הראשונות בשעה 07:00 או בשעה 08:00 מכיוון שאלו נוטים להיות פחות צפופות. נסו להימנע ממוניות מאוחרות שמגיעות חזרה לטביליסי לאחר השקיעה.
רוב מקומות הלינה באזור קזבגי ממוקמים בעיר. קזבגי שוכנת על פני עמק ושתי גבעות תלולות, שלכל אחת מהן נופים שונים, יתרונות וחסרונות משלה.
אם אתה להוט לטעום את המסעדות הטובות ביותר של קזבגי ואתה רוצה להיות קרוב לתחבורה אז אני ממליץ להישאר בעיר על הגדה המזרחית של הנהר. אם נופי ההרים הם בעדיפות (ולא אכפת לכם טיול קצר בסוף כל יום), לכו על מקום על הגבעה שמעל סטפנסמינדה.
ואם אתם מתכננים טיולי טרקים ואתם רוצים להיות קרובים לכנסייה, הישארו בכפר גרגטי בצד המערבי העליון של הנהר. זה יחסוך לכם 30 דקות טובות מזמן הטיול.
הנה רשימה קצרה של מקומות הלינה המובילים שלי בקזבגי:
בית הארחה טמטה (בית הארחה): אחד מבתי ההארחה הטובים ביותר עם ביחס תמורה למחיר בכל גאורגיה! חדרים פרטיים מרווחים עם חדרי רחצה צמודים ויש מטבח משותף עם מכונת כביסה. הנופים לכיוון כנסיית גרגטי מהחדרים ומהמרפסת הקדמית מושלמים לתמונה. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
Rooms Hotel Kazbegi (מלון בוטיק): אחד המלונות הטובים ביותר בגאורגיה, הכולל חדרי בוטיק, מסעדה נהדרת ונופים מושלמים של כנסיית גרגטי. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
נוף קזבגי (בקתות): קוטג׳ פרטי עם מטבח ומרפסת פרטית. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
גבעה קזבגי (מלון בינוני): מלון מודרני, חדרי אמבטיה מודרניים ואזורים משותפים נעימים. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
Intourist Kazbegi (מלון בוטיק): חדרי בוטיק מדהימים המעוצבים בפוסטרים של רטרו ומסעדה יפהפיים ומרפסת ענקית הפונה לנוף הרים. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
Hotel Stancia (מלון בינוני): סוויטות סקנדי-שיק ומסעדה מצוינת באתר המשקיפה על הנהר. המיקום נוח מול תחנת האוטובוס. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
הבית של קטינו (בית הארחה): חדרים נקיים ומודרניים עם חדרי רחצה צמודים ומרפסות פרטיות, נוף נהדר ומסעדה מצוינת באתר. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
קמפינג ב-Kuro (מתחם קמפינג): חדרים זולים ומתקני קמפינג קרוב לעיר (עונת קיץ בלבד). ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
אבן אדומה (בית הארחה): בית הארחה נוח בסגנון משפחתי עם חדרים גדולים, נופים מרהיבים על פני העמק ואחת מארוחות הבוקר הטובות ביותר בקזבגי. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
בקתות קזבגי (בקתה): בקתה מעוצבת עם אזור שינה בסגנון לופט וחלונות מהרצפה עד התקרה לנוף הררי עוצר נשימה. בית הקפה-מסעדה-חלל העבודה המשותף באתר, Maisi, הוא מקום נהדר ללגום קפה או ארוחה קלה. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
בקתת עונה חמישית (ג׳וטה): חדרים פרטיים השוכנים בבקתת הרים קלאסית ליד הכפר ג׳וטה, 20 ק"מ מקזבגי. ← בדוק תעריפים וזמינות כאן ב-Booking.com .
Zeta Camping (ג׳וטה): מגרש קמפינג זול ובית הארחה בסגנון אכסניה קרוב למסלולי הליכה ברחבי ג׳וטה ועמק סנו. → הזמן דרך הפייסבוק .
מרכז העיירה קזבגי הוא בטווח הליכה קצרה בתנאי שמצטיידים עם נעלים מתאימות כדי להתמודד עם הרחובות התלולים. אפליקציות מוניות כמו בולט אמנם כן עובדות בקזבגי, אבל מספר הנהגים קטן בהרבה מטביליסי. ייתכן שיהיה קל יותר להשתמש במוניות מקומיות למרחקים ארוכים יותר. זכרו תמיד לסגור מחיר לפני הנסיעה.
כדי לעלות לכנסיית השילוש גרגטי, אפשר לשכור מונית. עיין בסעיף הבא לפרטים נוספים.
כדי לנסוע מעבר לקזבגי או גרגטי, אני ממליץ להשתמש בשירות הסעות של Mountain Freaks. הם מפעילים אוטובוסים יומיים לג'וטה , דריאלי ועמק טרוסו במהלך עונת הקיץ (15 באפריל עד 31 באוקטובר). כרטיסי הלוך וחזור עולים 45 לארי לאדם.
כאשר מגיעים לקזבגי, הביקור בכנסיית גרגטי צריך להיות הדבר הראשון בסדר עדיפות. ישנן כמה דרכים שונות להגיע לכנסייה הנמצאת על גבוהה מול הנוף של ההר קזבק. הדרך הפופולרית ביותר היא רכב (בערך 20 דקות לכיוון) או בטיול רגלי (2-3 שעות חזרה).
החלק הכי טוב לדעתי הוא בכלל לא הכנסייה – למרות שהיא מאוד חמודה – אלא הנופים של קזבגי מהחצר והנופים של הכנסייה עצמה מרחוק.
אחד היתרונות העיקריים של טיול רגלי הוא לראות את הכנסייה וההרים מנקודות מבט שונות בדרך. אם אתם הולכים ברגל, אפשר לבלות כמה זמן שתרצו מבלי לדאוג לחזור לנהג שמחכה לכם.
טיפ: אם אתם מבקרים בקזבגי בטיול יום מטביליסי, הההסעה לגרגטי לרוב תהיה כלולה במסלול שלכם. חלק מסוכנויות גובות תשלום נוסף אז כדאי לבדוק זאת לפני שמזמינים.
יש עוד כמה אטרקציות קזבגיות מלבד כנסיית השילוש גרגטי שאני ממליץ לך לבדוק בזמן שאתה בעיר.לכל המקומות האלו ניתן להגיע ברגל:
אם אין לכם בעיה לעשות טיול רגיל ארוך, אפשר להמשיך באותו מסלול מעבר לכנסייה עד לקרחון גרגטי. המסלול עד הקרחון לוקח 8-9 שעות בסך הכל אז עדיף להתחיל אותו מוקדם. הביאו הרבה מי שתייה, הורידו מפה וודאו שיש לכם את הציוד המתאים.
עכשיו זה יותר הסגנון שלי. הזכרתי קודם את המלון רומס (rooms) כאופציה למקום לינה – גם אם אתם לא מתארחים כאן, עדיין שווה להגיע לארוחה כדי שתוכלו ליהנות מהמרפסת שטופת השמש הפונה להרים.
תפריט הצהריים כולל סלטים קלים, המבורגרים וכריכים בתוספת מאכלים גרוזיניים. זה בהחלט בצד היקר יותר אבל היי, אתם משלמים על הנוף! ארוחת הבוקר מוגשת החל מהשעה 8 בבוקר.
לנוף הררי מרהיב יותר, מנזר St Elia's petite ממוקם על גבעה מאחורי חדרים. הוא משקיף ישירות על העיירה ואל גרגטי טריניטי בצד הנגדי של העמק.
זה לוקח בערך 45 דקות להגיע לכנסייה ברגל ממרכז קזבגי. היו מוכנים לשיפוע קצר אבל חד.
מאחורי הכנסייה יש ערוץ וקרחון מרהיבים שניתן לצפות בהם מראש הרכס. מדי פעם במהלך האביב יורד גשם והנהר מתנפח בצורה מסיבית.
קזבגי היא עיירה קטנה שניתן לטייל בה בקלות ברגל. אין הרבה מה לראות אבל תיתקלו באדריכלות מקסימה, חורבות של בתי אבן ישנים ובארות מים.
יש יצירת אמנות רחוב נהדרת במרכז העיר – היא צוירה על ידי האמן המקומי דנטה מדנטה בשנת 2019 עבור Niko Project.
כדאי לעצור בכנסיית מלאך גבריאל. יש בה גילופים מעניינים מסביב לדלת (שימו לב לשני האריות כבולים זה לזה) ודגם אבן קטן של הכנסייה על הגדר הקדמית. זה עבר עבודות שיקום בזמן הביקור האחרון שלי, אבל אני מקווה שזה נגמר עד עכשיו.
ממש מאחורי הכנסייה, יש בניין נטוש של תחנת הרכבל מהתקופה הסובייטית . העיצוב הכפול אופייני מאוד לתחנות הרכבל בגאורגיה – הוא כמעט זהה לזה שבסמגורי בטביליסי, ודומה מאוד לחלק מהתחנות בצ'יאטורה.
באופן לא ייאמן, הרכבל הזה נבנה כדי לחבר את העיירה סטפנצמינדה עם כנסיית השילוש גרגטי. אבל הפרויקט היה כישלון עצום: המקומיים מעדיפים ללכת ברגל לכנסייה כסמל למסירות שלהם, ולכן פרויקט הרכבל זכה לזעם אצל המקומיים. ככל הנראה הוא נסגר זמן קצר לאחר פתיחתו.
בימים אלה מקום התחנה מכוסה באמנות גרפיטי.
ממש במרכז קזבגי ישנה מזרקת ראש אריה מקסימה למדי עם צלחת מעוטרת בשוטה רוסטוולי.
יש גם כמה תבליטים מעניינים מהתקופה הסובייטית הפזורים ברחבי העיר, כולל כמה בתחנת האוטובוס וקיר פיסול אחד מרשים מאוד בנושא מוזיקה מאחורי המזרקה.
יש מוזיאון קטן להיסטוריה בסטפנצמינדה, אבל הוא 'נסגר באופן זמני' מאז שאני זוכר את עצמי. אם אתם חולפים על פניכם, אולי כדאי לעצור כדי לראות אם הוא נפתח מחדש (נא ליידע אותי!).
אני ממליץ לצאת לטיול בעיר בערב כשהרועים מביאים את עדריהם הביתה ללילה והרחובות הצרים מתמלאים בכבשים.
העמקים וההרים מסביב לקזבגי מכילים שפע של אוצרות טבע. הנה מקומות נוספים לביקור רחוק יותר.
ממוקם כ-3 ק"מ דרומית למרכז קזבגי בצד המערבי של הנהר, 'בריכת שחייה' באוויר הפתוח הזו ניזונה ממעיינות מינרלים טבעיים . המים קרים, צלולים ונקיים מאוד, בעוד רקע ההר פשוט מהמם.
כרגע אין הרבה תשתיות באזור, אז אין שירותים או חדרים להחלפת בגדים. כרגע יש עבודות על מאגר פאנשטי חדש, שהיה אמור להסתיים ב-2023 (למיטב ידיעתי העבודה עדיין לא החלה).
הבריכות נמצאות במרחק של 30-40 דקות הליכה ממרכז קזבגי דרך שביל שטוח העוקב אחר הנהר. לחלופין, אפשר לקחת מונית ולהגיע לשם תוך 5 דקות.
טיפ: אם אתם חובבי בריכות גופרית, אתם מוזמנים לבדוק את הגייזר הגופרית בוואני (מדרום לקוטאיסי).
מעבר לבריכה יש כמה חורבות מגדלים ישנות בפנשטי שכדאי לבקר בהן. יש לנהוג בזהירות כי יש כמה כלבים אגרסיביים באזור.
בכיוון ההפוך, בהמשך לכיוון הגבול עם רוסיה, עובר ערוץ דריאלי שהוא שסע הררי תלול שנמשך כמעט 20 ק"מ מקזבגי עד הגבול. זהו אחד הנופים המרשימים באזור. הסלע המשונן מהווה ניגוד מוחלט למעבר ג׳וארי הירוק והפורח שאתה חוצה כדי להיכנס לקזבגי מהכיוון ההפוך.
ישנם שבילים ונקודות תצפית שונות באזור. מתחם מנזר דריאלי (הנקרא גם מנזר המלאכים) המנמצא מתחת להרים בצד המזרחי של ערוץ הנהר והוא מפואר לחלוטין.
Mountain Freaks מפעילים אוטובוס יומי לדריאלי היוצא בצהריים וחוזר לקזבגי בשעה 15:30. אם אתם מגיעים לקזבגי ברכב, אני ממליץ לבקר קודם בדריאלי.
מפלי גוולטי (Gveleti) נמצאים בערוץ דריאלי בדרך לפני המנזר. יש שני מפלים – אחד גדול ואחד קטן – שניתן להגיע לשניהם דרך הליכה קלה של שעה מהכביש הראשי.
המפל הקטן קצת יותר נסתר ולכן פחות עמוס, אבל בדרך כלל תמצאו כאן הרבה תיירים בחודשים החמים יותר. בדרך תעברו ליד חורבות כנסייה ומגדל גוולטי הישן.
בהמשך נהר הטרק, זוג אגמים זעירים הידועים בשם אגמי Gveleti נמצאים ממש ליד הכביש.
מבצר זקאגורי ממוקם בעמק טרוסו, כ-75 דקות נסיעה מקזבגי ברכב. אפשר לטייל אל המצודה מהכביש הראשי או לקחת רכב 4 על 4. Mountain Freaks מפעילה שתי מכוניות יומיות לטרוסו בקיץ. מידע נוסף והזמנות באתר.
שימו לב שהמבצר הזה קרוב מאוד לגבול דרום אוסטיה (צחינוולי/סמצ'בלו). משמרת הגבול נוכחים וזו חובה לשאת איתך תעודה מזהה עם תמונה (דרכון) בכל עת.
'מוזיאון הפתוח לפיסול' המוזר הזה ממוקם בכניסה לכפר סנו בדרך לג'וטה, דרומית מזרחית לקזבגי. חצי תריסר ראשי אבן ענקיים מנקדים את הנוף, כל אחד מגולף בדמותו של סופר, משורר או מנהיג גאורגי ידוע.
הפסלים נמצאים במרחק של 9 דקות נסיעה מקזבגי. הכניסה היא במתן תרומת סמלית של 5 לארי.
כפר זה בעמק סנו הוא בסיס פופולרי לטרקים, כולל מסלול מעבר צ'אוקי. בנוסף למקום לינה עבור מטיילים , בקתת עונה החמישית מגישה גם ארוחת צהריים למבקרים בדרך.
העונה החמישית נמצאת במרחק של כ-35 דקות נסיעה מקזבגי. Mountain Freaks מפעילים שני טנדרים לג'וטה בשעה 9 בבוקר ו-11 בבוקר מדי יום. בקרו באתר טרקים בקווקז למידע מעמיק על המסלולים השונים בג'וטה ובסביבתה.
שימו לב שחלק מהמקומות הללו נסגרים בעונת השפל ונפתחים מחדש בחודש מאי. אני ממליץ בחום לבדוק את עמוד הפייסבוק שלהם לפני. ניתן למצוא את כל המיקומים האלה המוצמדים על מפת הקזבגי שלי למעלה בתחילת המאמר .
קזבגי אוכל טוב: המסעדה האהובה עליי בקזבגי, זהו עסק משפחתי הממוקם במטבח קטן ליד הכביש הראשי (ממש בקרבת תחנת האוטובוס). המנגל והסלטים החינקלי, מצוואדי כולם נקודתיים. הבעלים, זוג מבוגרים, סופר מתוקים. (למרבה הצער מסעדה זו נסגרת מעת לעת ללא הודעה מוקדמת – אם אתם מגיעים ומגלים שהיא סגורה, נסו שוב יום למחרת.
מסעדת סטנצ'יה: ממוקמת בקומת הקרקע של מלון סטנצ'יה, מסעדה זו מגישה מאכלים גרוזיניים עכשוויים בחדר אוכל אוורירי המשקיף על הנהר. הפחלובני (חצ'אפורי ממולא בעלי סלק) אהוב עליי.
Maisi: מנוהל על ידי אותו צוות כמו Kazbegi Cabins ו- Kazbegi Hut, זהו כנראה בית הקפה האופנתי ביותר בקזבגי. התפריט כולל ארוחות בוקר בריאות, קפה מיוחד וארוחות גורמה (חשבו על סלט אפרסקים חם עם חזיר ראצ'ה). אם אתה צריך לעשות קצת עבודה, Maisi משמש כמרחב עבודה משותף.
פינה נעימה: המסעדה הפופולרית הזו ליד הנהר מלאה בדרך כלל בערבים – ומסיבה טובה. ארוחות גרוזיניות קלאסיות מוגשות במנות ענק במחיר נמוך והכל טעים במיוחד. מקומות ישיבה בחוץ זמינים בחודשים החמים. אל תתנו לשלט הגדול שכתוב "קריוקי" לדחות אתכם!
BeBa Bar: זמני ההמתנה במסעדה הקטנה הזו מעט ארוכים יותר, כי המטבח גדול מספיק רק לאחד. התפריט כולל חצ'אפורי אדג'רולי, חינקאלי ומגוון של תבשילים גרוזיניים בתוספת פיצה. בישול ביתי במיטבו.
ארוחת צהריים במאיה: האזור החיצוני במסעדה המשפחתית הקטנה הזו נעים מאוד בקיץ. צפו למאכל גאורגי טיפוסי ויין תוצרת בית.
הבית של קטינו: החינקלי הטוב ביותר בקזבגי! למסעדה זו יש חדר אוכל יפהפה המשקיף על העמק. מצא אותו בקומת הקרקע של בית ההארחה באותו שם.
מסעדת פנורמה: אוכל גאורגי איכותי, בירה מהחבית ונופים נפלאים מהמרפסת החיצונית העליונה.
מסעדת טיבה: זו מסעדה חדשה בקזבגי – עוד לא הספקתי לאכול כאן אבל רציתי להזכיר אותה כי יש לה ביקורות כל כך מעולות. האוכל נראה נפלא ואני אוהב את עיצוב הפנים.
Tsanareti (Arsha): במרחק של 6 דקות נסיעה מקזבגי, החביב על המקומיים הזה בכפר ארשה מתמחה ב'פאי בקר' של קובדרי וב-Mtsvadi BBQ. צפו למנות גדולות במחיר טוב.
מסעדת Korbuda (Pasanauri): חינקאלי האהוב עליי בג'ורג'יה – וגם חצ'אפורי אימרטי טוב לעזאזל. הכפר Pasanauri (1.5 שעות דרומית לקזבגי) הוא הבית הרוחני של כופתאות המרק של גאורגיה. הקפד לעצור כאן לארוחת צהריים בנסיעה למעלה.
יום ראשון:
1. עוזבים את טביליסי מוקדם כדי לעבור במהירות את הכביש הצבאי הגאורגי
2. עוצרים בכל התחנות החשובות לאורך הדרך, כולל מסדעת פאסאנאורי לארוחת צהריים מוקדמת
3. עוקפים את קזבגי וממשיכים לערוץ דריאלי לביקור במנזר ובנקודת התצפית
4. לאחר הגעה לקזבגי, קחו טיול רגלי ברחבי העיר וטיול קצר עד יואנה נאטליסממלי לתצפית.
5. ארוחת ערב בקזבגי אוכל טוב.
יום שני:
1. אכלו ארוחת בוקר עשירה בקלוריות
2. לאחר מכן טיול רגלי עד לכנסיית השילוש גרגטי
3. בחזרה לעיר, אכלו ארוחת צהריים מפנקת על המרפסת של המלון Rooms
4. אחר הצהריים, בקרו בבריכות המינרלים Pansheti לשחייה
5. ארוחת ערב בפנורמה
יום שלישי:
1. לבחור מקום אחד לטיול: רחבי קזבגי, עמק טרוסו או בג'וטה
2. השתמשו בהסעות Mountain Freaks כדי להגיע אל ראשי השבילים או קחו מונית
3. אם אתם בוחרים בג'וטה, עצרו בסנו בדרך כדי לראות את פסלי הענק, בכפר קרקוצ'ה לתצפית על הקרחון, ובארשה לארוחת צהריים.
4. ארוחת ערב בקזבגי במסעדה לבחירתכם.
מייסד החברה שלום גאורגיה. מרצה בתחום ויזם בנשמה. ישראלי במקור. כיום מתגורר עם משפחתי בעיר המדהימה טביליסי. האתר "שלום גאורגיה" נוצר מתוך רצון לחלוק את אהבתי לגאורגיה עם אחרים. אני רוצה לסייע לישראלים לגלות את כל מה שיש למדינה המופלאה הזו להציע, החל מטיולים ונופש ועד להשקעות ועסקים.
הרשמה לניוזלטר
הירשמו עכשיו וקבלו מדריכים, מאמרים, טיפים ומבצעים הכי שווים על גאורגיה, ישירות למייל שלכם. הצטרפות חינמית. ניתן לבטל בכל רגע. בלי ספאם.