ניתוק תושבות לצרכי מס בישראל

ניתוק תושבות לצרכי מס בישראל – החלטה ששינתה את חיי
ישראלים מבקרים בגאורגיה

ניתוק התושבות היא החלטה לא פשוטה עם השפעה ארוכת טווח, אך היא שינתה את החיים שלי מהיסוד.

מהרגע שאני לא משלם 40% מס בישראל – כל הניהול הפיננסי שלי נראה אחרת. היעד של עצמאות כלכלית כבר לא נראה כחלום דמיוני, אלא כמשהו שניתן להגשים כבר בעשור הקרוב.

הרשמה לניוזלטר

הירשמו עכשיו וקבלו מדריכים, מאמרים, טיפים ומבצעים הכי שווים על גאורגיה, ישירות למייל שלכם. הצטרפות חינמית. ניתן לבטל בכל רגע. בלי ספאם.

זקוקים
לעצה
מקצועית?
זקוקים
לעצה
מקצועיתי?
Google Ads Masterclass
Copy 1
  • ללמוד הכל על פרסום בגוגל מהבית
  • עבודה מרחוק עם אפשרות לשכר גבוה
  • מסלול נוח לנוודות דיגיטלית
  • תמיכה וליווי לאורך כל התהליך
  • קהילת אנשי שיווק בינלאומית
  • הצטרפו לתוכנית גוגל מאסטרקלאס
צור קשר
נהנתם לקרוא?
שתפו עם חברים

ההבדל במשכורת נטו אחרי ניתוק תושבות

 

תחשבו מה המשמעות של משכורת 25,000 ₪ ברוטו לעומת 25,000 ₪ נטו. כלומר, לקבל הכנסה של 25,000 ₪ וכל שקל נשאר שלכם, במקום לתת חצי מזה לרשויות המס.

מי שמכניס 35,000 ₪ ברוטו בחודש ולא צריך לשלם מס – זה שווה ערך למשכורת של 60,000 ₪ לפחות! הייתם מדמיינים שיכולתם להרוויח יותר מראש הממשלה? נשמע מגוחך, אבל זה אכן המצב עבור כל מי שהעביר את התושבות שלו למדינה עם מיסים נמוכים כמו גאורגיה.

שיקולים חשובים לפני ניתוק תושבות

ניתוק תושבות בהחלט לא מתאים לכולם. יש הרבה דברים שצריך לקחת בחשבון ולקבל כמה החלטות מכריעות לגבי מרכז החיים שלנו, לפחות למשך 5 שנים במינימום. תהליך ניתוק תושבות מצריך חשיבה ותכנון נכון, עם הרבה אתגרים בדרך.

השוואת מיסוי בין ישראל לגאורגיה

הנה טבלת השוואה של מס בישראל לעומת תוכנית 1% לבעלי עסקים קטנים בגאורגיה. מדובר על חיסכון של עד מאות אלפי שקלים בשנה:

רוצים לדעת עוד על ניתוק תושבות לגאורגיה?

אם אתם מעוניינים להעביר את התושבות שלכם לגאורגיה, אתם מוזמנים לקבוע אתנו שיחת ייעוץ או להמשיך לקרוא את המאמר לפרטים נוספים.

ניתוק תושבות – תהליך ייחודי לכל אחד ואחת

אין למעשה שני מקרים של ניתוק תושבות שנראים אותו דבר.

עבור כל אחד ואחת, הניתוק נראה שונה בהתאם לגיל, מצב משפחתי, נקודות זיכוי, מצב רפואי, הון עצמי, נכסים, סוג העבודה, מודל הפרנסה, אופן קבלת התשלומים, מיקום הלקוחות, סוג המוצר או השירות שאנחנו מוכרים, אזרחות שנייה, תושבות שנייה, תוכניות עתידיות ועוד פרמטרים רבים אחרים.

החלטה שגויה בניתוק תושבות יכולה לעלות ביוקר ולגרום להרבה כאב ראש מיותר.

כמה דברים שחשוב לקחת בחשבון:

  1. לא תקבלו תשובה חד-משמעית וברורה ללא ייעוץ מקצועי. מה שנכון לאחד, לא בהכרח נכון לאחר.
  2. ניתוק תושבות הוא תהליך המצריך סבלנות, תזמון נכון והתכוננות מראש.
  3. ניתוק תושבות מגיע עם בונוס כלכלי, שהוא לרוב החיסכון במיסים, אבל לצידו ישנם גם חסרונות שיש לקחת בחשבון.

ניתוק תושבות לצרכי מס בישראל – כל מה שצריך לדעת

כל עוד הינך תושב מס בישראל, אתה נדרש לשלם מיסים ולדווח על כל ההכנסות שלך מכל העולם לרשות המיסים בישראל.

רוב השכירים בישראל לא מרגישים את החובה הזו, מכיוון שהמעסיק הישראלי שלהם כבר מנכה מס עבורם. אולם, לאחר עזיבת ישראל, אין עוד מעסיק ישראלי שינכה וידווח לרשות המיסים. לכן, חלה על העוזבים חובת דיווח אקטיבית – להגיש דו"ח מס כל שנה, ובו לכלול את המשכורות וההכנסות האחרות שלהם מחו"ל ומישראל, ולשלם את המיסים הנדרשים (לאחר זיכוי מס זר, כמובן).

התהליך של הפיכת תושב ישראל לתושב חוץ נקרא בשפה המקצועית ניתוק תושבות לצרכי מס. בשל העדר הוראת חוק ספציפית בנוגע לניתוק התושבות, במהלך השנים התפתחה פרקטיקה המבוססת על ההגדרות הקיימות בחוק ("תושב ישראל" ו-"תושב חוץ"), פסיקות של בתי המשפט והחלטות של רשות המיסים.

זכויות וחובות של תושב ישראל לצורכי מס

בתור תושבי ישראל לצורכי מס, מדי שנה תידרשו להגיש דו"ח מס עבור השנה הקודמת (עד חודש אפריל, אם אינכם מיוצגים על ידי רואה חשבון או יועץ מס).

בדו"ח יהיה עליכם לכלול הכנסות מחו"ל ומישראל (אם יש). עם זאת, יש לכם גם זכויות, כגון:

 

במידה ועזבתם למדינה עם שיעורי מס גבוהים, ייתכן שלא תצטרכו להשלים מס בישראל. עם זאת, אם אתם נוודים דיגיטליים או עזבתם למדינה עם מס נמוך, כמו גאורגיה, אז ככל הנראה יהיה צורך להשלים מס בישראל.

כל עוד תמשיכו לדווח כתושבי ישראל למס הכנסה לאחר העזיבה, יהיה עליכם גם לשלם ביטוח לאומי. החישוב בביטוח לאומי פשוט יותר – 12% מכל ההכנסה השנתית שלכם (עד לתקרה של כ-60,000 ₪ בשנה). גם אם אתם משלמים דמי מינימום לביטוח לאומי לאחר העזיבה (כשוהה בחו"ל – 175 ₪), המוסד לביטוח לאומי ידרוש השלמה.

בדרך כלל, דרישת ההשלמה מגיעה מכיוון שהמוסד לביטוח לאומי מקבל מידע על הכנסות המבוטח ממס הכנסה לאחר הגשת דו"ח כתושב ישראל. האפשרות של המשך דיווח כתושב ישראל מתאימה למי שעוזב לתקופה קצרה מאוד, שאורכה ידוע מראש (שנה עד שנתיים), או למי שאינו יכול לנתק תושבות מסיבות שונות.

מיהו תושב ישראל? ומיהו תושב חוץ?

מושגים אלה סופר חשובים למי שרוצה לנתק תושבות. כבר כמה שנים רשות המיסים בישראל מכינה רפורמה בתחום התושבות.

אני מאמין כי אחרי הרפורמה המצב ישתנה ככל הנראה לרעת העוזבים. בינתיים, כשאין ממשלה מתפקדת, הרפורמה ממתינה ואתם יכולים ליהנות מהחוק הקיים.

1. מיהו תושב ישראל?

כל אדם ש"מרכז חיים" שלו נמצא בישראל. "מרכז חיים" כולל בתוכו 3 מבחנים:

מבחן אובייקטיבי:
  • מקום מגורים קבוע – בית קבוע הוא מקום מגורים לתקופה ארוכה, בבעלות או בשכירות של מעל שנה לפחות. מקום מגורים קבוע לא יכול להיות מלון או דירה לתקופה קצרה.
  • מקום מגורים של בני משפחה – הכוונה לאיפה נמצאים בת/בן הזוג וילדים.
  • מקום העיסוק – המקום הקבוע שבו אתם עובדים או מנהלים עסק.
  • מקום האינטרסים הכלכליים – קופת חולים, חשבונות סלולר, חשבונות בנק, תוכניות חיסכון, ביטוח לאומי ועוד.
  • מקום פעילות בארגונים שונים – התנדבויות, חברות בקבוצות שונות, מילואים, ועוד.

הזיקות האלה בישראל ייבחנו מול הזיקות שלכם בחו"ל.

מבחן כמותי:

אם שהיתם בישראל בשנת המס 183 ימים או יותר.

אם שהיתם בישראל בשנת המס 30 ימים או יותר, וסך כל תקופת שהייתכם בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה 425 ימים או יותר. מבחן זה צריך לבדוק רק אם שהיתם בישראל יותר מ-30 ימים. לדוגמא:

  • דוגמא א: אם שהיתי בשנת 2020 – 31 ימים בישראל, בשנת 2019 – 300 ימים וב-2018 – 300 ימים, אז הסכום 31+300+300 גדול יותר מ-425 ימים, משמע החזקה מתקיימת.
  • דוגמא ב: אם שהיתי בשנת 2020 – 31 ימים בישראל, בשנת 2019 – 160 ימים וב-2018 – 160 ימים, אז הסכום 31+160+160 קטן יותר מ-425 ימים, משמע החזקה לא מתקיימת.
  • דוגמא ג: אם שהיתי בשנת 2020 – 28 ימים, אז החזקה לא מתקיימת.
 

אם אחת הזיקות מתקיימת, אז רשויות המס רואות בכם תושבי ישראל. אבל יש לכם אפשרות לנסות להוכיח אחרת באמצעות קריטריונים מהמבחן האובייקטיבי.

אם רוב הזיקות האובייקטיביות נמצאות בחו"ל, אבל החזקות מתקיימות (מצב שבדרך כלל קורה בשנים הראשונות לאחר העזיבה), אתם עדיין יכולים לטעון שאתם תושבי חוץ על בסיס הזיקות האובייקטיביות בחו"ל. במקרה כזה, תהיה עליכם חובה להגיש דו"ח מס עם טופס 1348 – שבמסגרתו למעשה תוכיחו שהזיקות האובייקטיביות שלכם אינן בארץ (נעבור על זה בהמשך המאמר).

מבחן סובייקטיבי:

תחת מבחן זה בוחנים איפה אתם רואים את מרכז החיים שלכם. בדרך כלל, בית המשפט פונה למבחן זה במקרים מאוד ספציפיים.

2. מיהו תושב חוץ?

תושב חוץ הוא מי שאינו תושב ישראל, וגם מי ששהה מחוץ לישראל לפחות 183 ימים בכל שנה, בשנת המס ובשנת המס שלאחריה, ומרכז חייו לא היה בישראל בשנתיים שלאחר מכן. כלומר, יכול להיות מצב שבו תוגדרו כתושבי חוץ, גם אם בשנתיים לאחר העזיבה מרכז חייכם המשיך להיות בישראל.

דגשים פרקטיים לניתוק תושבות מס

בשונה מביטוח לאומי, אין באמת דרך רשמית לקבלת החלטה לגבי ניתוק התושבות מרשות המיסים בעת העזיבה. ניתוק התושבות הוא תהליך של העברת מרכז החיים מישראל לחו"ל, בהתאם להגדרות שהזכרנו מקודם.

בעת העזיבה, עליכם לפעול באופן שיאפשר לכם לטעון כי אתם תושבי חוץ (בהתאם להגדרה).

טיפים חשובים להקלה על תהליך ניתוק התושבות:

  1. נתקו כל זיקה לא הכרחית בישראל – נתקו את רוב הזיקות המרכיבות את מרכז חייכם האובייקטיבי: בית מגורים, אינטרסים כלכליים (כמו סיום העסקה, חברות בקופת חולים, חשבון בנק, סלולר) וחברתיים (ביטוחים, מנוי בחדר כושר, חברויות במועדונים וגופים שונים).
  2. תעדו זיקות למדינת החוץ – רצוי לתעד כמה שיותר זיקות שלכם למדינה הזרה. פתחו תיקייה דיגיטלית או פיזית ושמרו בה את כל המסמכים הקשורים לניתוק, לרבות השכרת דירה, עבודה (תלושים ותשלום מיסים), תשלומים שונים, חינוך ילדים, מנוי בחדר כושר, חברויות בגופים שונים ועוד.
  3. אל תחברו זיקות חדשות לישראל במהלך השהייה בחו"ל – לא מומלץ להשקיע בארץ, לרכוש דירה, לפתוח חשבון בנק וכו' בזמן שאתם חיים מחוץ לישראל.
  4. שהו מעט בישראל – רצוי לא להגיע לישראל בשנת העזיבה, לשהות פחות מ-30 ימים בשנה שלאחר מכן ולא לעבור 60-70 ימים בשנה בשנים הבאות. לנוודים דיגיטליים – רצוי לשהות באזור 40-50 ימים בשנה.
  5. עזבו לתקופה העולה על ארבע שנים – על פי עמדת רשות המיסים, ניתוק תושבות מוכר לאחר 4 שנים. אם ברצונכם לא לנקוט עמדה אגרסיבית מול רשות המיסים, השתדלו לשמור על תקופה זו מחוץ לישראל, למרות שהחוק לא קובע זאת במפורש.
  6. קבלו סיוע משפטי-מקצועי – תמיד כדאי, במיוחד לצורך הדיווחים הנדרשים לניתוק התושבות בשנים הראשונות לאחר העזיבה.

חובות דיווח בעת ניתוק תושבות מס

מי שהחליט לא לנקוט עמדה של ניתוק תושבות יידרש להגיש דו"חות כתושב ישראל רגיל. ברגע שקיבלתם את ההחלטה לנתק את התושבות, ובעצם לנקוט עמדת "תושב חוץ", במקרים אלה יחולו עליכם חובות דיווח:

  1. אם התקיימה אחת מחזקות הימים:
    • שהיתם בישראל בשנת המס 183 ימים או יותר.
    • שהיתם בישראל בשנת המס 30 ימים או יותר, וסך כל תקופת שהייתכם בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה 425 ימים או יותר. מבחן זה צריך לבדוק רק אם שהיתם בישראל יותר מ-30 ימים.
  2. אם יש דרישת הגשת דו"ח במקרה הספציפי שלכם או אם יש לכם חובה לפי דין (תיק פתוח, הכנסות בישראל מעל הפטור וכו').

מבחינה טכנית, דו"ח שנתי של תושב חוץ (ניתוק תושבות) יהיה שונה מדו"ח של תושב ישראל: במסגרת הדו"ח, יכללו הכנסותיכם בישראל (ללא הכנסות מחו"ל) וגם לא יסומנו נקודות זיכוי של תושב ישראל. בנוסף, במידה וחזקות הימים מתקיימות (ראו למעלה) – יצורף גם טופס 1348 (הצהרת תושבות).

דוגמאות לחובות דיווח:

  1. מי ששהה מעל 183 ימים בשנת המס ולא היו לו הכנסות בישראל, יגיש דו"ח ללא הכנסות בחו"ל וללא נקודות זיכוי, בצירוף טופס 1348.
  2. מי ששהה מתחת ל-30 ימים בשנת המס ולא היו לו הכנסות בישראל, לא יידרש להגיש דו"ח.
  3. מי ששהה בשנת המס 40 ימים (מעל 30 ימים), בשנה הקודמת 350 ובשנה שלפניה 350 (בסכום הימים 740, מעל 425 ימים), יצטרך להגיש דו"ח בצירוף טופס 1348.
  4. מי ששהה בשנת המס 40 ימים (מעל 30 ימים), בשנה הקודמת 100 ובשנה שלפניה 100 (בסכום הימים 240, מתחת ל-425 ימים), לא יצטרך להגיש דו"ח, אלא אם יש דרישה ספציפית.
 

שימו לב ששכיר שעבד בישראל חלק מהשנה וניתק תושבות במהלך השנה, עשוי לקבל החזר מס כתוצאה מהגשת דו"ח תושב חוץ. במקרה כזה, קבלת ליווי מקצועי היא הכרחית.

לגבי טופס 1348 (הצהרת תושבות) – זהו ביטוי טכני למבחן המהותי של מרכז החיים שדיברנו עליו מקודם, לכן כדאי להתייחס למילוי הטופס בכובד ראש.

מאחר ואין דרך לקבל החלטה רשמית מרשות המיסים לגבי ניתוק תושבות, היעדר תגובה שלילית מרשות המיסים בהמשך להגשת הדו"ח של תושב חוץ עם טופס 1348 (יש להם עד 4 שנים ממועד הגשת הדו"ח) יחזק את עמדתכם לניתוק התושבות באופן משמעותי.

מתי במהלך השנה הכי כדאי לעזוב את ישראל מבחינת המיסים

לצורך הנוחות, נחלק את השנה לשלוש תקופות:

  1. עזיבה בתחילת השנה, כך שתשהו בישראל פחות מ-30 ימים במהלך השנה הקלנדרית – במקרה זה תוכלו לנקוט בעמדת ניתוק תושבות ממועד העזיבה ולא תידרשו להגיש דו"ח בישראל, כולל טופס 1348 (הצהרת תושבות).
  2. עזיבה עד ה-1 ביולי (יותר מ-183 ימים מחוץ לישראל – הגדרת תושב חוץ) – במקרה זה ניתן יהיה לנקוט בעמדת ניתוק התושבות עוד באותה שנת המס (לפי גישת רשות המיסים), עם זאת תהיה עליכם חובת דיווח בישראל, כולל טופס 1348.
  3. עזיבה לאחר חודש יולי – לאור עמדת רשות המיסים בנוגע להגדרת תושב חוץ, ניתוק תושבות באותה שנת המס יהיה קשה יותר (אפשרי עם ליווי משפטי). לכן, ברוב המקרים יהיה עליכם לדווח כתושב ישראל ולדווח גם על הכנסות בחו"ל.

ביטוח לאומי

חוק הביטוח הלאומי אינו מתייחס למונחים "תושב ישראל" ו-"תושב חוץ". בתי המשפט אימצו את ההגדרות הללו בהתאמות הנדרשות ממבחן "מרכז חיים" של מס הכנסה. לפיכך, ביטוח לאומי בוחן את תושבות המבוטח מבחינה אובייקטיבית (בית, משפחה, עיסוק, זיקות חברתיות) ומבחינה סובייקטיבית (היכן המבוטח רואה את מרכז חייו), ללא מבחן כמותי מוגדר.

מבחינה מעשית, כאשר אתם עוזבים את ישראל למדינה כמו גאורגיה, למשל, יש לכם שלושה מסלולים להתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי:


    1. תשלום דמי מינימום (בערך 177 ₪) – תשלום זה מכסה את כל התא המשפחתי, עם זאת, לא תוכלו לקבל גמלאות וקצבאות בחו"ל. אופציה זו טובה בעיקר לקבלת ביטוח רפואי בעת שהותכם בארץ (קופת חולים). שימו לב שמסלול זה הופך ללא רלוונטי ככל שאתם מגישים דו"ח מס הכנסה כתושב ישראל ולא מנתקים תושבות מס.
 

בדרך כלל, לאחר 5 שנות שהות בחו"ל, ביטוח לאומי ינתק את תושבותכם אוטומטית. יש לפנות לסניף המקומי של ביטוח לאומי ולבקש שיעבירו אתכם למסלול זה עקב עזיבתכם את הארץ.

  1. תשלום בהתאם לאמנה לביטחון סוציאלי – אמנה תאפשר לכם לקבל זיכוי על ביטוח סוציאלי ששילמתם בחו"ל ותצטרכו להשלים רק את דמי הבריאות (5% מסך ההכנסות בחו"ל). ליישום האמנה, יש לפנות מראש למוסד לביטוח לאומי ולבקש זאת. כדאי גם לקרוא את ההוראות הספציפיות ליישום האמנה הרלוונטית.
  2. ניתוק תושבות מביטוח לאומי – ככל שהעברתם את מרכז חייכם לחו"ל בעת העזיבה, ניתן לשקול אפשרות זו. במקרה כזה, יש למלא טופס 627 סמוך לאחר העזיבה ולשלוח אותו לסניף הקרוב למקום מגוריכם. ניתן לעשות זאת גם דרך ה"אזור האישי" באתר המוסד לביטוח לאומי.

כדי להימנע מטעויות בהמשך, חשוב לשים לב לעמדתכם לצורכי מס הכנסה. תושב ישראל לצורכי מס הכנסה חייב בביטוח לאומי על כל הכנסותיו. לכן, ככל שאתם מגישים דו"ח מס הכנסה כתושב ישראל (כלומר, לא מנתקים תושבות מס), המוסד לביטוח לאומי ידרוש מכם 12% מסך ההכנסות המוצהרות בדו"ח.

לא תמיד פקידי ביטוח לאומי יכולים להסביר את כל האפשרויות העומדות בפניכם בעת העזיבה, לכן מומלץ לקבל החלטה מושכלת בהתאם לנסיבות האישיות שלכם ובהתאם לעמדה שאתם נוקטים מול רשות המיסים.

תודה שקראת את המאמר!
מקווה שהיה לכם מעניין וגיליתם משהו חדש על הדרך. אשמח לשמוע את דעתכם בתגובות למטה.
בלוג על גאורגיה - מעת דן קבקוב
דן קבקוב

מייסד החברה שלום גאורגיה. מרצה בתחום ויזם בנשמה. ישראלי במקור. כיום מתגורר עם משפחתי בעיר המדהימה טביליסי. האתר "שלום גאורגיה" נוצר מתוך רצון לחלוק את אהבתי לגאורגיה עם אחרים. אני רוצה לסייע לישראלים לגלות את כל מה שיש למדינה המופלאה הזו להציע, החל מטיולים ונופש ועד להשקעות ועסקים.

שאלות?
כתבו לנו בתגובות למטה 👇
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
ראה כל התגובות